Buddah bowl, to czego z nazwy raczej nie kojarzymy, ale tak naprawdę każdy, kto interesuje się zdrowym żywieniem kiedyś już to widział. Jest to efektownie ułożone jedzenie (głownie warzywa) w miseczce.
Jest ona wypełniona:
- w 1/4 przez ziarna np. ryż czy makaron;
- w 1/4 przez białko np. mięso, tofu, ciecierzyca;
- w 1/2 przez warzywa;
- + dressing.

Robi się to danie bardzo prosto i szybko. Myślałam, że taka miska z warzywami to nic ciekawego, ale okazuje się, że to nieprawda! Bardzo fajnie sprawdzają się w tym pieczone ziemniaki. Przepysznie!
Składniki:
- 250g ziemniaków
- 1/3 kostki tofu
- 70g ciecierzycy
- garść szpinaku
- pół średniego pomidora
- 1/4 cukinii
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- łyżeczka oliwy z oliwek
- koperek i szczypiorek
- kiełki np. rzodkiewki czy jarmużu
- przyprawy: sól, pieprz, czosnek, papryka słodka i przyprawa do tzatzyków
Wykonanie:
Ziemniaki kroimy w kostkę i nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Sól, pieprz i paprykę mieszamy z oliwą i obtaczamy tym ziemniaki. Pieczemy przez 30-40 min. Tofu rozdrabniamy na patelni i podsmażamy, aby zmiękło. Pomidora i cukinię kroimy, a jogurt, koperek, szczypiorek i przyprawę tzatzyki mieszamy z odrobiną soku z cytryny. Kiedy ziemniaki się upieką wszystko układamy w misce i polewamy sosikiem.

Takie danie, czyli Buddah bowl, da ci wszystkie, niezbędne składniki odżywcze, sporą porcję białka i jednocześnie będzie smaczne! Nie bój się, że się nie najesz, bo gwarantuję, że tak.
1 comment