Kuskus z warzywami i masłem orzechowym

Mamy sezon na warzywa, więc trzeba go wykorzystać i robić potrawy z ich jak największą ilością. Z pomocą przychodzi Buddah Bowl, na które kiedyś już się przepis pojawił. W tej pełnowartościowej misce, główną zasadą jest… duża ilość warzyw! A dzisiaj również z kaszą kuskus!

DSC 1036 1024x685 - Kuskus z warzywami i masłem orzechowym

Tutaj przedstawię pomysł, który nie każdemu może przypaść do gustu, ponieważ jest tu marchewka, która dodaje słodkawy smak, ale spokojnie, w połączeniu z resztą komponuje się dobrze.

Oczywiście, przepis można zmodyfikować i zamiast mięsa dodać tofu (najlepiej wędzone), aby było w wersji wegańskiej. Myślę, że będzie nawet lepiej smakować!

Składniki:

  • 30g kaszy kuskus
  • 80g mięsa mielonego lub tofu wędzonego
  • 2 różyczki kalafiora
  • garść fasolki szparagowej
  • marchewka
  • pół pomidora
  • kiełki
  • łyżka masła orzechowego
 

DSC 1037 1024x685 - Kuskus z warzywami i masłem orzechowym

Kalafior, merchewkę i fasolkę gotujemy na parze przez 20 min. W tym czasie smażymy mięso lub tofu, aby zmiękło i przyprawiamy solą, pieprzem oraz czosnkiem. Pomidora kroimy w kostkę. Sos jest banalnie prosty. Masło orzechowe mieszamy z dosłownie odrobiną wody, aby zrobiło się go objętościowo więcej i dodajemy sól. Ja miałam błyskawiczną kaszę kuskus, która wymagała jedynie zalania gorącą wodą i odstawienia na parę minut. Ugotuj ją jednak tak jak jest powiedziane na opakowaniu.

Wszystko przełóż do miseczki i polej sosem orzechowym.

- Kuskus z warzywami i masłem orzechowym

Leave a Reply

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *