DSC 0704 e1558102823668 - Quesadilla z tofu i czerwoną fasolą
Fit przepisy

Quesadilla z tofu i czerwoną fasolą

Cały czas jadłam zwykłą tortillę z kurczakiem i warzywami, więc trzeba było wymyślic coś nowego. Quesadilla to coś podobnego do tortilli tylko, że inaczej przypieczona i na ogól z chili. Ja tutaj nie dodałam chili, jednak to nie oznacza, że ty też nie musisz. Tutaj zaproponuję si wersję wegańską, ale również może być to wersja z kurczakiem. Napewno i taka będzie pyszna, ponieważ to kolejna propozycja z kuchni meksykańskiej!

Quesadilla z tofu i fasolą czerwoną

Składniki:

  • pół kostki tofu
  • 3 łyżki fasoli czerwonej
  • duża garść szpinaku
  • jedna rzodkiewka
  • łyżka kukurydzy (opcjonalnie)
  • pół szklanki passaty pomidorowej lub zmiksowanych pomidorów z puszki
  • sól, pieprz, czosnek granulowany, oregano, (opcjonalnie chili)
  • 1 tortilla

Tofu rozdrabniamy widelcem i wrzucamy na patelnię, a gdy odrobinę zmięknie wlewamy passatę, fasolę i przyprawy. Gotujemy do momentu aż płyn się wchłonie. Szpiank i rzodkiewkę kroimy na mniejsze kawałki i ukłdamy na tortilli. Gdy farsz będzie dobry kłdziemy na resztę i składamy w prostokąt. Wkładamy ją do nagrznego opiekacza na ok. 1-2 min.

Quesadilla gotowa! Jeśli tofu jest rozmrożone to szybko możemy taki obiad upichcić.

Leave a Reply

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *