Kremowe, żółte i przepyszne Risotto

Risotto to świetny sposób na przemycenie warzyw w obiedzie. Więc w połączeniu z ryżem i źródłem białka np. mięsem lub tofu stanowi pełnowartościowy i pyszny obiad. Kilka miesięcy temu risotto pojawiało się u mnie parę razy w tygodniu, potem moja mała obsesja minęła, ale teraz stwierdzam, że z powrotem będzie u mnie gościć.

W moim wykonaniu jest one bardzo szybkie w przygotowaniu, ponieważ nie musimy się bawić w dodawanie bulionu czy wina, potem duszenie tego parę godzin, więc świetnie sprawdzi się, gdy nie mamy zbyt dużo czasu.

15656236276671 768x1024 - Kremowe, żółte i przepyszne Risotto

Składniki:

  • 50g ryżu
  • 100g piersi z kurczaka
  • duża garść jarmużu
  • 1/4 papryki
  • 3 duże pieczarki
  • marchewka
  • 1 łyżka ciecierzycy z puszki
  • 1 łyżka fasoli czerwonej
  • pół cebuli
  • curry, kurkuma
  • łyżka serka śmietankowego



Ryż gotujemy wg przepisu, a kurczka, warzywa (marchewkę i pieczarki najpierw obieramy i kroimy) i strączki podsmażamy. Dolewamy wody i dusimy aż marchewka i papryka zmiękną. Łączymy z ryżem i doprawiamy curry i kurkumą oraz mieszamy z serkiem śmietankowym.


Jeśli chodzi o serek to najlepiej sprawdzić skład, aby nie kupić takiego z dużą ilością konserwantów. to właśnie on dodaje ten kremowy posmak do risotto i sprawia, że robi się lepkie.



A może wolisz kuchnię tajską lub meksykańską?

Leave a Reply

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *