DSC 0376 - Wegańskie spaghetti bolognese z tofu
Fit przepisy

Wegańskie spaghetti bolognese z tofu

Nie jestem weganką, ale czasem lubię sobie poeksperymentować z wegańskimi produktami. Tofu, może samo nie smakuje jakoś specjalnie dobrze, ale dobrze przyprawione z pewnością świetnie zastąpi mięso! Ja, jedząc to danie, czułam się jakbym jadła prawdziwe spaghetti bolognese!

Składniki:

  • 100-120 g tofu (ja użyłam czosnkowego)
  • garść makaronu do spaghetti (użyłam kukurydzianego z burakiem)
  • szklanka passaty pomidorowej
  • 3 pieczarki
  • sól, pieprz
  • bazylia, oregano, tymianek
  • czosnek granulowany
  • feta (opcjonalnie, do ozdobienia na sama górę, patrz na zdjęciu)
DSC 0376 1024x685 - Wegańskie spaghetti bolognese z tofu

Tofu rozdrabniamy widelcem i dusimy przez kilka minut na patelni pod przykryciem. Gdy zmięknie dodajemy passatę i przyprawy i gotujemy aż płyn się wchłonie ( jednak nie zbyt mocno) . Makaron gotujemy oddzielnie. Jeśli po ugotowaniu makaronu sos będzie zbyt gęsty, dodaj jeszcze odrobinę passaty i podgotuj na małym ogniu. Przełóż na tależ, posyp wegańskim serem lub fetą i gotowe! Przepyszne!

DSC 0373 1024x685 - Wegańskie spaghetti bolognese z tofu
Tak wiem, makaron jest czerwony, ponieważ użyłam buraczkowego 🙂

Jeśli nie jesteś weganinem, nie szkodzi, ponieważ jest to obiad doskonale pasujący do zdrowego stylu życia!

Leave a Reply

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *